Ibland får man sticka emellan med ”tråkiga” ämnen även i lamningstider… Klicka in på länken, ställ dig sedan framför spegeln och säg:
- Kött från andra länder kan komma från djur som slaktats utan bedövning
- I Sverige får djur transporteras max 8 timmar mot 24 timmar i många andra länder – en gräns som dessutom ofta överskrids utan påföljder
- Jag som konsument kan göra skillnad med mina val
- I fortsättningen kommer jag att fråga efter svenskt kött på restaurangen
Enkelt, eller hur? Kanske fram till den sista…? Men återgå då till den tredje punkten!
Det gäller givetvis inte bara kött – utan även andra livsmedel av både vegetabiliskt och animaliskt ursprung. Svensk ost ger öppna landskap och jobb i Sverige. (Förutom att djuren får komma ut på bete här förstås, men det tar vi ju för givet.) Också enkelt.
Skulle du, mot förmodan, tveka – kolla på den här jämförelsen mellan olika länders antibiotikabruk i djurhållningen:
OK – blir det Parmaskinka nästa gång det står i ett recept, eller Scans kallrökta? Det kanske inte är någon av dina middagsgäster som märker skillnad, men miljoner (miljarder?) människor i kommande generationer kan komma att göra det.
Man har alltid ett val.
Amen på det! Den där bilden är genial i all sin enkelhet, jag ska länka hit folk för att förtydliga det enkla budskapet: ditt val spelar roll!