Prickiga? Randiga? Kanske rutiga? Nej, ”mönstring” betyder snarare bedömning av framför allt av päls och kropp. I djurens värld anses det fortfarande OK att låta bedöma deras utseende inför val av partner till dem som ska vara kvar samt vilka som tyvärr måste lämna sin anställning som gräsätare för att istället bli till en resurssmart producerad proteinkälla.
I torsdags byggde vi upp drivgången och förflyttade med hjälp av vår (och ulltussarnas!) favoritmetod pellets in alla 67 i stallet. Det blev betydligt trängre än vad det var när de gick ut på bete för tre månader sedan… Alla lamm vägdes, högsta vikten blev 51 kg. Grovt räknat väger lammen ca 10 gånger mer än vid födseln. I samband med vägningen skildes lammen från sina mammor vilket ledde till vissa (högljudda) protester.
Ordet lammnappa fick plötsligt en ny innebörd… De generellt väldigt goda mödrarna följde glatt med ut (ledtråd: skramlande spann) men när pelletsen var uppäten så upptäckte de att något saknades!
Man skulle kunna tro att de skulle ha uppskattat lite egentid efter att ha slitit hela sommaren med att föda upp alla dessa lamm så bra som de har gjort, men icke. Som vanligt när det gäller får så tog matintresset efter en stund över och de började beta som vanligt, dock med en hel del avbrott för att försöka ropa till sig den yngre generationen. Dessa fick övernatta inne för att vara torra och fräscha inför mönstringen.
Vid mönstringen bedöms först slaktkroppskvalitén. Detta görs efter en särskild skala som kallas EUROP där E är det bästa. De flesta gotlandsfår brukar dock hamna i R eller O. Bland våra fördelade de sig ganska jämnt mellan dessa klasser, med ett undantag; stortacklammet 14004 som fick U-! På gotlandsfår är det ju annars pälsen som såklart är det viktiga eftersom man vill få så bra skinn som möjligt. Därför bedöms i tur och ordning färgnyans, färgens jämnhet, lockstorleken, lockpoäng (samma som lockstorlekens jämnhet), pälshåret (att det känns silkigt och mjukt) samt täckningen (hur tätt håren sitter).
Ordning och uppförande bedömdes inte men lammen var faktiskt generellt väldigt duktiga på att stå stilla på det lilla bordet under tiden vår mönstrare Birgitta Cederberg bedömde dem. Äntligen fick vi lite konkret nytta av regelbunden klappning 🙂
Sammanfattningsvis så hade lammen väldigt bra och jämn färg, kanske var lockarna lite åt det stora hållet. Hela sju lamm fick 5 poäng för helhet, det är inte så illa! Två av bagglammen samt tio av tacklammen fick så bra resultat att de bedöms ha ett avelsvärde. Några av tacklammen kommer vi att behålla och resten kommer att säljas till liv. Övriga är från början av september till salu i form av köttlådor så nu är det dags att göra plats i frysen! Vi tar gärna emot önskemål om typ av styckning, större eller mindre låda samt om man även vill ha lammets skinn – välkomna att höra av er!