När vi lagar revben brukar vi alltid förkoka dem i buljong tills köttet släpper från benet. Då blir de helt fantastiskt goda och bara smälter i munnen. Här är en variant med julig smaker!
1 gul lök
1 morot
2 vitlöksklyftor
2 tsk Liquid Smoke
0,5 dl äppelcidervinäger
10 kryddpepparkorn
10 svartpepparkorn
2 tsk salt
2 lagerblad
1 kg lammrevben (tunnbringa)
vatten
Glaze
0,75 dl honung
1 msk soja
1/2 apelsin
1 bit färsk ingefära (som en halv tumme)
2 vitlöksklyftor
1 tsk kanel
1 tsk sambal oelek
1 krm malda nejlikor
Svartpeppar
1/2 tsk salt
Maizena
Grovhacka vitlök, gul lök och morot, lägg ner i grytan. Häll i liquid smoke och äppelcidervinäger. Lägg i kryddorna.
Lammrevben kan ibland vara ganska feta så om man vill kan man putsa bort det värsta. Dela revbenen så de får plats i gryta och lägg ner dem. Fyll upp med vatten så det precis täcker. Låt sjuda under lock i ca 1-2 timmar tills köttet släpper från benet.
Hit går bra att förbereda dagen innan (eller en månader om man fryser in) så är det bara att göra glaze och grilla dem när julafton kommer.
Häll honung och soja i en kastrull. Pressa ner saften från apelsinen. Riv ner ingefära och vitlök och häll i resten av kryddorna. Koka upp och red av med lite maizena.
Dela gärna revbenen så det bara blir ett ben i varje köttbit, då blir det smidigt på julbordet. Lägg i en skål och häll över glaze. Vänd runt tills det är glaze runt alla revbenen. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper och grilla i ugnen cirka 10-15 minuter i 225° tills de fått färg, gärna på grilläget. Vänd runt dem några gånger under tiden.